تاریخ انتشار: ۱۱:۱۷ ۱۳۹۶/۱۱/۱۱ | کد خبر: 145881 | منبع: | پرینت |
در پی تشدید اختلافات بین بروکسل و برلین بر سر مساله آلودگی هوای شهرهای این کشور، وزیر محیط زیست آلمان برای توضیحات به بروکسل فراخوانده شد.
به گزارش روزنامه "هندلزبلات" آلمان قرار است یک دیدار بحران در بروکسل با حضور "باربارا هندریک"، وزیر محیط زیست آلمان درباره آلودگی هوای شهرهای آلمان در بروکسل برگزار شود. این دیدار احتمالا آخرین فرصت آلمان است تا از شکایت بروکسل در برابر دادگاه اروپایی جلوگیری کند.
به این ترتیب در راستای پرداختن به مناقشات طولانی مدت درباره سطح بالای اکسید نیتروژن در شهرهای آلمان وزیر محیط زیست آلمان شخصا به بروکسل سفر می کند.
در این دیدار وزیر محیط زیست آلمان باید به کمیسیون اتحادیه اروپا توضیح دهد که چگونه استانداردهای اتحادیه اروپا برای اکسید نیتروژن در آینده در شهرهای آلمان رعایت می شود.
"کارمنو وللا"، کمیسر محیط زیست اتحادیه اروپا مجموعا 9 کشور اتحادیه اروپا که سال هاست، در این راستا قوانین اتحادیه اروپا را نقض می کنند به بروکسل دعوت کرده است. این کشورها عبارتند از اسپانیا، فرانسه، ایتالیا، انگلیس، مجارستان، رومانی، جمهوری چک و اسلواکی.
وسایل نقلیه دیزلی به عنوان یک عامل مهم برای ایجاد آلودگی هوا مطرح هستند. دولت آلمان تلاش می کند این مساله را بدون ممنوعیت تردد این گونه وسایل نقلیه حل کند اما سال ها است که نتوانسته این مساله را تحت کنترل درآورد.
آلودگی هوا عامل بسیاری بیماری های تنفسی و گردش خون است. بر اساس اطلاعات کمیسر محیط زیست اتحادیه اروپا سالانه بیش از 400 هزار نفر اروپایی به دلیل کیفیت بد هوا می میرند. کمیسیون اتحادیه اروپا باید در این امر مداخله کند.
وزیر محیط زیست آلمان باید در این دیدار نه تنها اعلام کند که چرا هوا در بسیاری شهرهای آلمان همچنان آلوده است بلکه باید توضیحاتی درباره رویکردهای صنعت اتومبیل کشور خود ارایه دهد.
اتحادیه های حمایت از محیط زیست آلمان اقدامات دولت در راستای مبارزه با آلودگی هوا را ناکافی می داند. این اتحادیه ها و برخی احزاب آلمانی از جمله حزب سبز آلمان فشارها در این راستا بر دولت را افزایش می دهند.
انجمن شهری آلمان هم از صنعت موتر سازی اقدام سریع در این راستا را درخواست کرده و اعلام کرده است که اعلام اتحادیه اروپا مبنی بر شکایت کردن از آلمان در اینباره در دادگاه اروپایی نشان از جدی بودن شرایط دارد. انتشار اکسید نیتروژن باید با بیشترین سرعت کاهش یابد.
کد(6)
مهلت ارسال نظر برای این مطلب تمام شده است