تاریخ انتشار: ۰۹:۰۹ ۱۳۹۷/۴/۲۸ | کد خبر: 152842 | منبع: | پرینت |
به گزارش یوناما، در شش ماه نخست سال 2018 جنگ و منازعات مسلحانه آسیب شدیدی را به زندگی و معیشت مردم افغانستان وارد نموده است البته این آسیب ها تقریبا از لحاظ وخامت مشابه با سال گذشته 2017 بوده است.
هیات معاونت ملل متحد در افغانستان (یوناما) یکبار دیگر از طرف های درگیر در جنگ افغانستان از جمله شبه نظامیان طالبان می خواهد تا تلاش ها برای محافظت از مردم و ملکیان را بیشتر ساخته و آنها را ترغیب می کند تا در راستای رسیدن به توافق صلح آمیز کوشش نمایند.
تلفات کلی ملکیان در جنگ افغانستان
از 1 ژانویه تا 30 ژوین 2018 یوناما در گزارش خود 5122 مورد تلفات افراد ملکی مردم افغانستان شامل 1692 کشته و 3430 مجروح را ثبت نموده است. رقم اعلامی بیانگر میزان مشابه تلفات افراد ملکی است که در عین زمان در سال های 2017 و 2016 ثبت شده بود آمار کشته شدگان افراد ملکی یک درصد افزایش یافته و تعداد مجروحینِ ملکی پنج درصد کاهش یافته است.
مواد منفجره تعبیه شده که توسط عناصر مخالف دولت افغانستان مورد استفاده قرار می گیرد همچنان من حیث عامل بیشترین میزان تلفات ملکیان در جریان شش ماه نخست سال 2018 باقی مانده است. آمار مواد منفجره تعبیه شده انتحاری و غیر انتحاری در مجموع تقریبا نصف، 45 درصد مجموع تلفات افراد ملکی را تشکیل می دهد اکثر تلفات ملکیان که ناشی از مواد منفجره تعبیه شده می باشد در حقیقت برخاسته از حملات انتحاری بوده که این تاکتیک باز هم بیشترین رقم تلفات افراد ملکی را به خود اختصاص داده است.
مهمترین عامل دوم تلفات افراد ملکی جنگ های زمینی است که به تعقیب آن قتل های هدفمند و عمدی، عملیات های هوایی و مواد انفجاری باقی مانده از جنگ قرار دارند افراد ملکی که در ولایات کابل، ننگرهار، فاریاب، هلمند و قندهار زندگی می کردند بیشتر از جنگ متاثر شدند.
هرچند گزارش یوناما (هیات معاونت ملل متحد در افغانستان) کاهشی را در میزان تلفات افراد ملکی ناشی از بعضی انواع رویداد ها و حوادث خاصتا 18 درصد کاهش در تلفات ملکیان ناشی از درگیری های زمینی و همچنان کاهش قابل ملاحظه در تلفات برخاسته از قتل های هدفمند و عمدی را ثبت نموده است اما این گزارش افزایش تکان دهنده و قابل تاملی را در میزان تلفات ملکیان برخاسته از حملات انتحاری و پیچیده که توسط عناصر مخالف حکومت افغانستان از جمله طالبان انجام یافته به ثبت رسانده است البته بیش از نصفِ ارقام به ثبت رسیده به جنگجویان شاخه خراسان دولت اسلامی (داعش) نسبت داده شده است.
یکی از موارد نگران کننده این است که تلفات افراد ملکی در ولایت ننگرهار بیش از دو برابر افزایش یافته و تقریبا مشابه با میزان تلفات ملکی ثبت شده در کابل می باشد. نزدیک به دو سوم تلفات افراد ملکی در ولایت ننگرهار ناشی از مواد منفجره تعبیه شده بوده که اکثر آن توسط حملات انتحاری به وقوع پیوسته است تقریبا نصفِ مجموع تلفات ملکی در ولایت ننگرهار برخاسته از حملات مواد منفجره تعبیه شده (انتحاری و غیر انتحاری) بوده که مسوولیت آن را شاخه خراسان دولت اسلامی (داعش) به عهده گرفته است. در ولایت کابل 95 درصد تلفات افراد ملکی برخاسته از حملات انتحاری بوده است که بیش از نصف این تلفات ناشی از حملات گروه داعش است.
طی شش ماه نخست سال 2018 درگیری های مسلحانه باعث 544 مورد تلفات زنان (157 کشته و 387 مجروح) شده که حدود نصف آن از اثر درگیری های زمینی به وقوع پیوسته است تعداد زیادی از زنان جان هایشان را در نتیجه حملات انتحاری از دست داده و همچنین از قتل های هدفمند و عملیات های هوایی متاثر شده اند هرچند میزان تلفات زنان در مجموع 15 درصد کاهش را در مقایسه با عین مدت سال 2017 نشان می دهد اما تلفات زنان همچنان من حیث نگرانی عمده باقی مانده است.
تلفات اطفال، منازعات مسلحانه
در شش ماه نخست سال 2018، تلفات اطفال و جوانان (پسران و دختران) در منازعات مسلحانه باعث ناراحتی تعداد زیادی در افغانستان شد چنانچه کشته شدند و مجروح گردیدند، مورد تجاوز جنسی قرار گرفتند، از آنها بهره کشی صورت گرفت، استخدام شده و مورد استفاده قرار گرفتند. خشونت های برخاسته از درگیری مسلحانه همچنان مانع حقوق دسترسی اطفال به معارف، خدمات صحی، آزادی گشت و گذار و سایر حقوق اساسی و همچنان حقوق خانواده، بازی در خارج از منزل و آزادی اطفال برای دور بودن از تاثیرات جنگ شده است.
یوناما 1355 مورد تلفات اطفال (363 کشته و 992 مجروحِ) ناشی از درگیری های مسلحانه را طی شش ماه نخست سال 2018 ثبت کرده است. یافته ها نشان می دهد که اطفال هنوز هم بیش از یک سومِ تلفات ملکیان را تشکیل می دهند یوناما در خصوص روند جدیدی که بر اساس آن مکاتب افغانستان توسط عناصر ضد حکومت و تروریستی من حیث واکنش به عملیات های نیروهای طرفدار دولت مورد حمله قرار می گیرند ابراز نگرانی می کند.
یوناما در جریان ماه ژوین 13 رویداد منسوب به شاخه خراسان دولت اسلامی (داعش) را در ولایت ننگرهار ثبت نموده که طی آن گروه مذکور در واکنش به حملات هوایی هشدار دادند که مکاتب دختران را مورد هدف قرار می دهند. جنگجویان گروه داعش مقامات معارف و مکاتب آموزش را مورد هدف قرار داده و حملات پیچیده را علیه شعبات ریاست معارف در جلال آباد روی دست گرفتند که باعث 23 مورد تلفات افراد ملکی (6 کشته و 17 مجروح) شده است.
گزارش یوناما بسته شدن 29 مکتب و مدرسه توسط طالبان را در ولسوالی چرخ ولایت لوگر ثبت نموده که پس از عملیات نیروهای امنیتی و اردوی ملی که در آن خانه یکی از فرماندهان طالب در ماه اخیر مارس محاصره و تخریب شده بود به وقوع پیوسته است.
تلفات ملکیان در انتخابات
از 1 ژانویه تا 30 ژوین 2018 یوناما 341 مورد تلفات افراد ملکی (117 کشته و 224 مجروح) ناشی از خشونت های مربوط به انتخابات را ثبت نموده که اکثر آن یعنی بیش از 250 مورد تلفات از اثر دو حمله مواد منفجره تعبیه شده به تاریخ 22 آوریل و 6 مه 2018 به ترتیب در کابل و خوست به وقوع پیوست.
خشونت های مربوط به انتخابات پس از آغاز ثبت نام رای دهندگان در 14 آوریل شروع شد که بعد از آن یوناما حملات به مراکز توزیع تذکره، ثبت نام رای دهندگان و همچنان حملات به کارمندان انتخابات و کارگران و منسوبین پولیس ملی افغان که برای تامین امنیت مناطق مربوط به انتخابات توظیف شده بودند حملات انتحاری و قتل های هدفمند را ثبت نموده است.
گزارش یوناما موارد تهدید، اختطاف و قتل کاندیداها و حامیانشان را نیز ثبت کرده است که این حملات عناصر ضد حکومت (طالبان) به مراکز مربوط به انتخابات در مکاتب نگران کننده می باشد. در جریان روند ثبت نام رای دهندگان از آوریل تا ژوین 2018 یوناما 39 مورد حمله به مراکز ثبت نام رای دهندگان در مکاتب را ثبت نموده که منجر به تلفات اطفال، بسته شدن مکاتب و کاهش حضور متعلمین در مکاتب شده و در نتیجه مصوونیت و حق دسترسی به آموزش اطفال را متاثر ساخته است.
یوناما از دولت افغانستان خواسته اقدامات کاهش دهنده لازم را در جهت جلوگیری افزایش تلفات افراد ملکی در مراکز و مراحل بعدی انتخابات اتخاذ کند و یکبار دیگر از عناصر ضد حکومتی از جمله طالبان می خواهد تا از هدف قرار دادن مراکز مربوط به انتخابات دست بکشند.
تلفات ملکیان در حملات مستقیم طالبان و داعش
یافته های یوناما نشان می دهد که شمار تلفات افراد ملکی منسوب به عناصر مخالف حکومت افغانستان روندی صعودی و در نتیجه تلفات افراد ملکی در حملات شبه نظامیان در طول شش ماه نخست 2018 همچنان افزایش داشته است. از 1 ژانویه تا 30 ژوین 2018 عناصر مخالف حکومت باعث 3413 مورد تلفات افراد ملکی (1127 کشته و 2286 مجروح) شده که تقریبا هم سطح با میزان تلفات ملکی در شش ماه نخست 2017 می باشد.
براساس یافته های یوناما 67 درصد کل تلفات افراد ملکی به عناصر مخالف حکومت نسبت داده شده که از رقم ثبت شده 42 درصد تلفات مربوط به حملات طالبان، 18 درصد مربوط به تلفات حملات شاخه خراسان دولت اسلامی (داعش) و 7 درصد به عناصر نامعلوم ضد حکومت و کمتر از 1 درصد که به گروه داعشِ خودخوانده (یعنی آن گروه هایی که خودشان را داعش می نامند) نسبت داده شده است.
تلفات افراد ملکی در نتیجه حملات عناصر مخالف حکومت افغانستان علیه ملکیان در مقایسه با نیمه نخست سال 2017 عیسوی 28 درصد افزایش یافته که در نتیجه حملات به نهادها و رویدادهای مربوط به انتخابات می باشد. اکثریت مجموع تلفات افراد ملکی توسط حملات عناصر ضد حکومت علیه افراد ملکی به وقوع پیوسته که مسوولیت آن را طالبان یا شاخه خراسان دولت اسلامی (داعش) به عهده گرفتند که در مقایسه با روند سال های 2016 و 2017 افزایش چهار برابری را نشان می دهد.
حملات مستقیم علیه جمعیت مسلمانان شیعه که اکثریتشان را قوم هزاره تشکیل می دهد باعث 366 مورد تلفات افراد ملکی (115 کشته و 251 مجروح) شده است تقریبا مسوولیت تمام حملات انتحاری علیه شیعیان را داعش به عهده گرفته است.
تلفات ملکیان در حملات نیروهای دولتی و خارجی
از 1 ژانویه تا 30 ژوین 2018 طی عملیات های اردوی ملی و نیروهای خارجی، مسوولیت 1047 مورد تلفات افراد ملکی به نیروهای طرفدار حکومت نسبت داده شده است. نیروهای طرفدار حکومت باعث 20 درصد کل تلفات ملکی (17 درصد توسط نیروهای ملی امنیتی افغان، 2 درصد توسط نیروهای نظامی بین المللی و 1 درصد توسط گروه های مسلح طرفدار حکومت) در شش ماه نخست 2018 ثبت گردیده است.
لازم به ذکر است افزایش چشمگیر در میزان حملات هوایی در جریان شش ماه نخست 2018 در گزارش یوناما 353 مورد تلفات افراد ملکی (149 کشته و 204 مجروح) توسط حملات هوایی را ثبت نموده که 52 درصد افزایش نسبت به عین زمان در سال 2017 را نشان می دهد.
نگرانی خاص این است که زنان و اطفال مثل همیشه بیش از نصف تلفات ناشی از حملات هوایی را تشکیل داده و شمار تلفات اطفال برخاسته از این نوع حمالت در مقایسه با نیمه نخست سال 2017 به 64 درصد افزایش یافته است اکثر این افزایش از اثر حادثه مورخ 2 آوریل در ولسوالی دشت ارچی ولایت قندوز می باشد که در آن نیروهای دولتی یک مراسم مذهبی در یک مکتب را مورد هدف قرار داده و باعث تلفات بیش از 100 تن شدند که اکثر آنان اطفال بودند. یوناما دولت افغانستان را ترغیب می کند تا اطمینان حاصل نماید که تغییرات در پروتکل های هدف گیری و تعهدات مبنی بر غرامت و جبران خسارت برای قربانیان پس از این رویداد رعایت نماید.
یوناما از افزایش تلفات افراد ملکی ناشی از عملیات های مشترک توسط نیروهای ملی امنیتی افغان و نیروهای نظامی بین المللی ابراز نگرانی می کند بخصوص نیروهای خاص ریاست امنیت ملی و گروه های مسلح طرفدار حکومت که باعث تلفات ملکی و سایر خشونت های رو به افزایش شدند.
از تاریخ 15 الی 17 ژوین 2018 که مصادف با آتش بس سه روز عید سعید فطر بود دولت آتش بس یکجانبه را اعلام کرد که مورد پذیرش طالبان نیز قرار گرفت و منتج به نخستین آتش بس واقعی پس از 17 سال جنگ در افغانستان شد این آتش بس باعث آزادی گشت و گذار باشندگان عادی شد چنانچه بعضی مردم به خانه نزدیکان که در مناطق تحت کنترل طالبان قرار داشتند و برای سال ها اجازه دیدار آنها را نداشتند رفتند.
این آتش بس باعث مصوونیت جان تعداد بیشمار افغان هایی شد که همواره در معرض آسیب شدید ناشی از درگیری های مسلحانه قرار داشتند. دو حمله انتحاری که مسوولیت آن را شاخه خراسان دولت اسلامی (داعش) به عهده گرفت به تاریخ 16 و 17 ژوین در ولایت ننگرهار به وقوع پیوست که افراد ملکی را هدف قرار داده و باعث کشته شدنِ 48 تن و مجروحیت 133 تن دیگر شد این حملات ظالمانه فضای صلح در ولایت ننگرهار را متاثر ساخت.
به استثنای حملات فوق الذکر یوناما هیچ تلفات ملکی را در جریان این آتش بس ثبت نکرده است آتش بس موقتی در حالی پنجره ی امید را برای مردم افغانستان باز کرد که اکثر مردم شاید هیچ امیدی را برای آینده متصور نبودند یوناما امیدوار است که طرف های درگیر در افغانستان به توافق صلح آمیزِ دراز مدت دست پیدا نمایند زیرا بهترین راه برای محافظت افراد ملکی از درگیری ها همانا قطع جنگ می باشد.
مهلت ارسال نظر برای این مطلب تمام شده است